Kiipeily kilpaurheiluna

Tavoitteellisille urheilijoille kiipeilyssä on myös haasteita, sillä kilpailuja järjestetään sekä Suomessa että kansainvälisesti – aina olympiatasolle asti. Kiipeily oli ensimmäistä kertaa olympialajina Tokiossa 2020. Myös Pariisin 2024 olympialaisissa kiipeily on mukana kahdella lajilla, yhdistetty boulder+lead ja nopeuskiipeily.

Kotimaisista kilpailuista näkyvin on Boulderliiga. Myös useat seurat ja kaupalliset kiipeilyhallit järjestävät omia kilpailujaan. Maajoukkuetoiminnasta vastaa Suomen kiipeilyliitto. Kilpakiipeilyn kansainvälinen kattojärjestö on IFSC (International Federation of Sport Climbing). Sen alaisuudessa kilpaillaan kolmessa lajissa: boulder, lead (vaikeus- eli köysikiipeily), ja nopeuskiipeily. Maailman parhaille kiipeilijöille järjestetään myös kutsukilpailuja. Jääkiipeilyssä kansainvälisestä kilpailutoiminnasta vastaa UIAA.

Monet kilpailut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä tai tallenteina suoratoistopalveluista (YouTube). Etenkin boulderointi on näyttävää ja yleisöystävällistä kilpaurheilua.

 

 

 

 

 

2 + 2 =

Karjalankatu 12, 28100 Pori.

climbingclubpori@gmail.com